Den nenakupování – 28. 11. 2020

Buy Nothing Day, Mezinárodní den nenakupování, si připomínají ve Spojených státech a Kanadě, den po svátku Díkůvzdání. Evropané jej slaví poslední sobotu v listopadu. V letošním roce u nás připadá Mezinárodní den nenakupování na 28.11.2020.

Kampaň „Buy Nothing Day“ zahájil v roce 1991 anti-konzumní aktivista Kalle Lasn, bývalý manažer reklamní agentury, který už o dva roky dříve založil ve Vancouveru aktivistický časopis Adbusters. Dnes se kampaně účastní miliony lidí v 55 zemích světa. Aktivistické skupiny pořádají happeningy, slavnosti a demonstrace, aby upozornili na přílišný konzumerismus, na problém nadspotřeby, ubýváná přírodních zdrojů, na rizika a dopady na životní prostředí, na zvětšující se propast mezi bohatými a chudými státy světa.

„Jako spotřebitelé máme povinnost zabývat se produkty, které nakupujeme a ptát se společností, které je vyrábějí. Jaká jsou opravdová rizika a dopady na životní prostředí a rozvojové země? O těchto věcech lze donekonečna diskutovat, avšak my bychom měli hledat jednoduchá řešení. A Buy Nothing Day je dobrý start,“ říká editor magazínu Abdusters a zakladatel kampaně Kalle Lasn.

Tématu nakupování se věnuje i ARPOK ve svých výukových programech a tematických dnech:

Klikněte na odkazy výše a můžete si objednat tato témata pro příští pololetí.