• Úvod
  • DEXPO – Kritickým myšlením k ochraně klimatu

DEXPO – Kritickým myšlením k ochraně klimatu

Realizace

1. 1. 2022 - 30. 11. 2024

Kontaktní osoba

Petra Albrechtová (petra.albrechtova@arpok.cz)

Donor projektu

Erasmus+

O projektu

Výuka klimatické změny je náročná nejen pro svou komplexnost, ale i kvůli široké škále dezinformací, které se šíří médii. Projekt je proto zaměřen na výuku kritického myšlení a mediální gramotnosti v otázkách klimatické změny. Pedagogům projekt nabídne online kurz, webináře, množství výukových nástrojů či databázi informačních zdrojů, které mohou využít ve výuce. Cílem projektu je také zajistit, aby kritické myšlení a problematika mediální manipulace byly součástí metodik k výuce o klimatické změně.

Na základě zkušeností partnerů budou do výstupů zakomponovány metody Filosofie pro komunity, Vizuální mediace, Jinýma očima (Through other eyes) či Digitální storytelling.

Fáze projektu

  1. Lekce do výuky – únor 2022 až srpen 2023
  2. Online kurz – únor 2022 až červenec 2024
  3. Aktivity a příklady dobré praxe – leden 2024 až červenec 2024
  4. Online platforma – leden 2024 až listopad 2024

Výstupy projektu

  1. lekce do výuky
  2. online kurz (již brzy)
  3. aktivity do výuky (již brzy)
  4. webová platforma (listopad 2024)

Partneři projektu

  • ANTHROPOLIS ANTROPOLOGIAI KOZHASZNUEGYESULET, Budapešť, Maďarsko – www.anthropolis.hu
  • DRUSTVO HUMANITAS-CENTER ZA GLOBALNO UCENJE IN SODELOVANJE, Lublaň, Slovinsko – www.humanitas.si
  • MAPA DAS IDEIAS – EDICOES DEPUBLICACOES LDA, Oeiras, Portugalsko – www.mapadasideias.pt

 

2024

V posledním roce projektu probíhá finalizace tří dalších výstupů projektu a jejich představení na multiplikačních akcích.

V roce 2023 jsme vytvořili online kurz, který se ve čtyřech modulech věnuje roli učitele, globálnímu vzdělávání, klimatické změně ve vzdělávání a mediální gramotnosti. V první polovině roku 2024 byl online kurz pilotován 15 učiteli a dalšími vzdělavateli a do konce července bude na základě zpětných vazeb z pilotování finalizován a otevřen pro veřejnost.

Do konce srpna bude vytvořen soubor krátkých aktivit do výuky, které vychází z online kurzu a metod projektu (Filozofie pro komunity, Vizuální gramotnost, Očima druhých a Příčiny a důsledky).

Projekt a jeho výstupy představíme 22. 8. 2024 na konferenci Učíme o globálních souvislostech X. (workshop Kritickým myšlením k ochraně klimatu) a na kulatém stole Kritickým myšlením o ochraně klimatu? dne 13. 9.  2024 (registrace probíhá do 6. 9. 2024).

 

 

 

 

 

 

 

 

2023 

Lekce do výuky – první výstup projektu je hotový. Tyto lekce do výuky představují čtyři metody/přístupy (Filozofie pro komunity, Vizuální gramotnost, Očima druhých a Příčiny a důsledky) které lze využít při práci s tématy změny klimatu a mediální gramotnosti ve formálním i neformálním vzdělávání. Jsou volně ke stažení v sekci Publikace.
 
Setkání v Olomouci 2023 – věnovali jsme se přípravě lekcí a online kurzu (fáze 1 a 2) a nastavení detailního plánu pro aktivity a příklady dobré praxe a online platformu (fáze 3 a 4), které budou realizovány v roce 2024. V rámci setkání jsme si také vyzkoušeli několik icebreaker aktivit, zhodnotili, co jsme se naučili během předchozích školení v Budapešti a Lisabonu a seznámili partnery s naším krásným městem.
 
V březnu 2023 se konala se dvě velmi příjemná setkání s učiteli a pedagogy (aktivita Pilotování lekcí fáze 1).  Zkusili jsme si několik aktivit z nově vytvořených lekcí na téma klimatická změna a mediální gramotnost a diskutovali, jak je vylepšit pro naše podmínky. Získali jsme velmi podnětné zpětné vazby. Děkujeme.

Ze setkání partnerů v Olomouci:

Z pilotování aktivit:

 

2022 – uskutečnilo se plánovací setkání partnerů v Lublani, kde se nastavil harmonogram a fungování projektu. Pracovníci partnerských organizací a učitelé z jednotlivých zemí se setkali na školení v Budapešti a Lisabonu, kde se školili v jednotlivých nástrojích a přístupech jako je filozofie pro děti, digitální storytelling, příčiny a následky a dalších. Tato školení pomohou organizacím vytvořit nové metodické materiály nebo online kurz.

Ze setkání v Lisabonu:

klimatická změna, školení školení, klimatická změna klimatická změna, školení

Ze setkání v Budapešti:

 

Ze setkání v Lublani:

 

Projekt je podpořen z prostředků Evropské unie. Nereprezentuje oficiální postoje Evropské unie ani jejích agentur, za jeho obsah zodpovídá zhotovitel ARPOK, o.p.s.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.