Klub globálního vzdělávání na mezinárodním setkání v Budapešti

Už druhým rokem funguje v České republice Klub globálního vzdělávání – prostor
k setkávání a sdílení inspirace pro všechny vzdělavatele se zájmem o globální vzdělávání. 

Letos se v Budapešti uskutečnilo první mezinárodní setkání učitelů, kteří jsou zapojeni do Klubů globálního vzdělávání v České republice, Estonsku, Maďarsku a Slovinsku.
Ve dnech 11. a 12. října 2024 se 5 českých učitelů a 2 zástupkyně ARPOKu věnovalo sdílení dobré praxe globálního vzdělávání jednotlivých zemí. 

Dva dny oficiálního programu byly nabité od rána do večera. Některé workshopy si připravili zástupci z řad učitelů z jednotlivých zemí, některé odborníci z neziskových organizací. Za český tým představila Martina Holíková „Kavárnu pro rodiče“ s tipy, jak šířit globální témata ve veřejném prostoru a Eva Kučerová pak prováděla účastníky tím, jak využívat své smysly k poznávání prostředí kolem nás. Vyzkoušeli jsme si tak zrakové vjemy při tvorbě malířských paletek, tvořili jsme přírodní vůňové koktejly, objevovali přírodní struktury a povrchy a také jsme se zaposlouchali do zvuků místního parku.

 

 

 

 

Co nás z programu zaujalo?

„Zaujaly nás lekce slovinských učitelek, které nám představily, kolik procent planety může lidstvo využít pro obživu osmi miliard lidí. Zahráli jsme si také na obyvatele jižního Egypta v polovině 20. století, kteří mají rozhodnout, jestli se bude stavět Asuánská přehrada.“

Také jsme se ve skupinách vydali do města poznávat partnerské organizace – Univerzitní botanickou zahradu, organizaci Humusz Association a její únikovou hru zaměřenou na třídění odpadu a startupovou firmu Makerspace věnující se tvorbě sofistikovaných výukových pomůcek s tématy Město budoucnosti či Klimatická změna.

Ocenili jsme všechny workshopy a materiály, které jsme obdrželi a těšíme se, až vyzkoušíme v praxi společně se svými žáky. Zároveň pro nás bylo velmi přínosné setkání s učiteli z jiných zemí, kteří se věnují ve výuce stejným globálním tématům.

Načerpali jsme novou inspiraci a energii a uvědomili si, že je zavazující tato témata šířit, protože jsou nezbytná pro současnou i budoucí generace. Bonusem celé akce byla výborná maďarská jídla a večerní procházky po centru Budapešti.

 

 

 

 

Za ARPOK děkujeme za aktivní přístup, přípravu workshopů i sdílení dobré praxe všem zapojeným učitelkám a učitelům za český tým jmenovitě: Martině Holíkové (ZŠ Fryčovice), Evě Kučerové (ZŠ Eduarda Nápravníka Býšť), Gabriele Švédové (Gymnázium Lipník nad Bečvou), Tomáši Královi (Gymnázium Hranice) a Daně Dýmalové (Gymnázium Kojetín).

A také našim partnerským organizacím, které s námi Kluby globálního vzdělávání ve svých zemích zaštiťují:

ANTHROPOLIS EGYESULET, Budapešť, Maďarsko – www.anthropolis.hu 
DRUSTVO HUMANITAS-CENTER ZA GLOBALNO UCENJE IN SODELOVANJE, Lublaň, Slovinsko – www.humanitas.si
MTÜ Mondo, Tallin, Estonsko – https://mondo.org.ee/en/

 

Projekt je podpořen z prostředků Evropské unie. Nereprezentuje oficiální postoje Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za ně nemohou nést odpovědnost. Za jeho obsah zodpovídá zhotovitel ARPOK, o.p.s.