TZ: Žáci budou v Olomouci diskutovat o tom, co mají na talíři

Olomouc – 18. listopadu 2014 – Vůbec poprvé budou žáci z deseti škol Olomouckého a Zlínského kraje přemýšlet a diskutovat o tom, co každý den pozřou. V rámci evropského Týdne globálního vzdělávání, který bude současně probíhat i v dalších velkých českých městech, se v úterý 18. listopadu sejdou žáci na diskuzi s názvem „Víme, co jíme? – Kvalita a původ potravin.“ Akce se koná na půdě Univerzity Palackého v Olomouci.

 

 Olomouc – 18. listopadu 2014 – Vůbec poprvé budou žáci z deseti škol Olomouckého a Zlínského kraje přemýšlet a diskutovat o tom, co každý den pozřou. V rámci evropského Týdne globálního vzdělávání, který bude současně probíhat i v dalších velkých českých městech, se v úterý 18. listopadu sejdou žáci na diskuzi s názvem „Víme, co jíme? – Kvalita a původ potravin.“ Akce se koná na půdě Univerzity Palackého v Olomouci.

„Chceme dětem, které jsou ve věku, kdy už přemýšlí, jak svět funguje, ukázat, co je za potravinami, které denně konzumují,“ vysvětluje smysl celé akce Lenka Pánková, ředitelka neziskové organizace APROK. „Důležité je, aby začali přemýšlet o původu jídla, které jim přistane na talíři. Že za každou potravinou je i lidský příběh. Seznámíme je fairtradem i smyslem lokálních potravin. Chceme naučit tyhle mladé lidi, kterým už je kolem 15ti, aby dávali věci do souvislostí,“ doplňuje záměr APROKu Pánková. 

 

Akce bude z části vedena jako panelová diskuze, důležitější je ale podle pořadatelů druhá část, kdy každý z účastníků bude moci diskutovat s přednášejícími u samostatných stolečků. „Žáci dostanou možnost klidně argumentovat výhodu hranolek a pizzy z fastfoodů. Budou si ale muset vyslechnout i druhou stranu,“ objasňuje smysl akce Pánková. Diskutovat žáci budou se zástupci z řad prodejců regionálních potravin, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo neziskového sektoru.

 

Hosty panelové diskuze jsou Veronika Ambrozyová ze Sdružení Spolu férově, které prezentuje spravedlivý přístup ke světovému obchodu nejen s potravinami. Dále Jiří Hošek z Dobrozemě – prodejce regionálních potravin na Olomoucku a Zbyněk Müller ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

Akce se uskuteční od 10.30 do 12 hodin v Divadelním sále Uměleckého centra UP. Probíhat ale budou i další podobné události na území celé republiky. Týden globálního vzdělávání v Evropě probíhá od roku 1999, iniciátorem je North-South Centre Rady Evropy. Cílem tohoto týdne, který každoročně připadá na 3. týden v listopadu, je podporovat výuku globálních témat na školách. Letošním tématem je potravinová bezpečnost. V České republice se Týden globálního vzdělávání uskuteční vůbec poprvé a Olomouc je jedním ze čtyř měst, kde se akce uskuteční.

 

V rámci týdne Globálního vzdělávání spojilo síly 8 neziskových organizací v ČR, které se věnují globálnímu rozvojovému vzdělávání. Jsou jimi ARPOK, Varianty – Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, NaZemi, SEVER, MKC Praha a INEX- SDA. Díky této celorepublikové síti probíhají akce po celé ČR. Pro veřejnost je v Olomouci připravená beseda 25. listopadu v Muzeu umění na téma „Nakrmíme svět? Potravinová bezpečnost“. Tématem bude provázet Michal Broža z Informačního centra OSN v Praze.

 

Pořádající organizace ARPOK je vzdělávací nezisková organizace, která od roku 2004 přináší do škol globální rozvojové vzdělávání. Pomáhá učitelům, jak učit aktuální témata dneška (např. chudobu, migraci, odpovědnou spotřebu), a otevřeně o nich mluví se žáky. O těchto tématech informuje i veřejnost a podporuje tak otevřenou a tolerantní společnost a aktivní zapojení lidí do dění kolem sebe.

 

Více informací k Týdnu globálního vzdělávání lze najít na http://www.globalnirozvojovevzdelavani.cz/tyden-grv.html.

 

 

Kontakt pro média:
Lenka Pánková, ředitelka ARPOK
E: lenka.pankova@arpok.cz
T: 581 111 907
M: 737 354 499